VOKALIST, KOMPONIST OG PRODUSENT

I denne konsertforestillingen introduserer Liv Runesdatter to fremragende arabiske kunstnere.

Forfatter Mansur Rajih og oud-mester Ahmad Al Khatib er to viktige og innsiktsfulle kunstneriske stemmer, med livshistorier, kvalitet og skaperkraft som gir gjenklang over store deler av den arabiske verden. De lever begge i eksil, i henholdsvis Stavanger og Gøteborg.

Mansur Rajih (1958) omtales som Jemens «nasjonalpoet»; en høyt verdsatt poet, demokratiforkjemper og menneskerettighetsaktivist. Rajih satt fengslet i femten år, før et langvarig internasjonalt press tilslutt førte til at han ble satt fri, og han i 1998 ble Norges første fribyforfatter. Mansurs poesi er tett knyttet til historien hans, og i prosaen viser han seg som en skarp samfunnsbetrakter.  Som forfatter har han mye på hjertet og sier det med en sjelden poetisk inderlighet. Mens han satt i fangenskap, ble diktene hans smuglet ut og trykket i aviser og tidsskrift over hele den arabiske verden. Fra sitt eksil i Stavanger skriver og publiserer han i medier og tidsskrift over hele verden. Han er en tydelig stemme for fred, forsoning og rettferdighet. Diktene hans er oversatt til mange språk, og fire av diktsamlingene hans er utgitt på norsk. 

Ahmad Al Khatib (1974) er palestiner født og oppvokst i en flyktningeleir i Jordan, der familien har vært bosatt siden de ble tvunget på flukt på 60-tallet. Han begynte tidlig å lære oud og studerte etterhvert musikkhistorie og cello ved Yarmouk Universitetet i Jordan. Etter avsluttede studier i 1997 flyttet han til Ramallah, der han underviste ved Edward Said National Conservatory of Music ved avdelingen for orientalsk musikk, der han etterhvert ble leder. I 2002 tvang den politiske situasjonen ham til å forlate Palestina, han fortsatte å arbeidet i form av fjernundervisning og produserte blant annet en serie oud-instruksjoner og transkripsjoner av klassiske arabiske verker. I 2004 bosatte han seg i Sverige, der han tok en mastergrad i etnomusikkvitenskap og musikkpedagogikk. For tiden er han tilsatt som professor og foreleser ved Universitetet i Gøteborg. Han har utgitt flere album og har turnert i Midtøsten, India, USA, Europa og Brasil.

Høsten 2022 gjør trioen 30 konserter i regi av Kulturtanken Møre og Romsdal.