VOKALIST, KOMPONIST OG PRODUSENT

7. august

Song Circus har fått ny design og ny nettside. Ta en titt da vel!

www.songcircus.no

Facebookbanner_SongCircus

Visuell profil: Werksemd / Nina Elisabeth Børke. Websiden er laget av Jonas Ersland

Hør Song Circus her: https://soundcloud.com/song-circus

 

1. juli

Steinar Engelsen www.engelsens.no har fotografert Song Circus:

pressebilder song circus

1. mars

Song Circus hadde konsert i Trondheim Kunstmuseum 20. februar. Arr. kunstmuseet / Ny Musikk Trondheim.

Persefone Trondheim 2Persefone Trondheim 3

 

31. januar

Nytt år!

Kammerensemblet mitt Song Circus har også i år ensemblestøtte fra Norsk Kulturråd. Det er vi veldig glade for. Vi har mye spennende i vente, og i år to hovedprosjekt:

Komponist Ruben Sverre Gjertsen skriver et verk for oss og Oslo Sinfonietta. Det har premiére under Ultima-festivalen i Oslo 7. september 2013. Ruben lager også en mindre verson av verket, for oss og 16 kanalers elektronikk, med premiere på nyåret 2014. Les om Ruben her: http://www.bek.no/~ruben/

Vi skal gjøre en CD-innpilling med verk av Trevor Wishart, Ole-Henrik Moe og Ruben Sverre Gjertsen. Det er musikk vi har jobbet med lenge, og som har blitt signaturverk for oss. Innspilling og utgivelse gjøres i surround, i samarbeid med Lindberg Lyd / 2L. www.2L.no

Persefone Trondheim 1

Over: Song Circus fremfører «Persefone» (O H Moe) på Trondheim Kunstmuseum.

For første gang på mange år har jeg også et ensemble av Rogalandsmusikere. Det er en glede. Jeg brukte dem i Dette er verda, bestillingsverket jeg skrev i høst for Sharahzad (ICORN) og Kapittelfestivalen. Det betyr mye for meg at jeg denne gang har fått jobbe så tett med musikerne mine, og over tid. Jeg har ikke bare kunnet tilpasse musikken til hver enkelt musiker, men hatt muligheten til å interpretere den. Vi har forsket i fellesskap, og de har latt seg utfordre til å bruke instrumentene sine på nye måter. Samarbeidet med Masur Rajih, poeten som har signert alle tekstene i forestillingen, har vært en stor glede. Kjenner dere ikke til diktene hans allerede oppfordrer jeg dere til å sjekke dem ut. Mansur har 3 diktsamlinger utgitt på norsk. I 2013/14 planlegger vi innspilling av verket, i tillegg til konserter i Norge og utlandet.

De siste årene har jeg jobbet mye solo, og jeg har utviklet et instrumentarium av vinglass og diverse mikroinstrument. Stavanger Domkirke startet for et par år siden opp Nattåpen Kirke hver fredag. Det har vært en plass der jeg har fått eksperimentere. Kirkerommet har mange muligheter. Ikke minst har jeg hatt fine samtaler med folk som har kommer innom. Jeg har hatt 10-30 minutters konsertøkter, og hver konsert har vært ulik. Det har blitt 50 minikonserter nå og jeg håper det blir fler.

Godt år!

image001

5. og 6. januar:

Fagkonferansen Sound of a Cage arrangeres for andre gang:

Poster Sound of a Cage

25. oktober:

Oktober nærmer seg slutten og høstens turné med Den Kulturelle Skolesekken er nettopp avslutta. 20 konserter i Rogaland med Latinamarikanske Eventyr!

23. september var premiéren på «Dette er verda» i Maskinhallen på Tou Scene. Fullt hus og nydelig respons. For en glede!

http://www.kapittel.no/program/urpremiere-dette-er-verda/

DEV 1DEV 4DEV 3DEV 5DEV 6DEV 7

Og i går, 24. september, fremførte vi utdrag fra «Dette er verda» i Stavanger Forum.

14. september medvirket jeg ved åpningen av Stavanger Konserthus i «Lydsafari». Prosjektet var under ledelse av komponist Nils Henrik Asheim. Vi gjennomførte 6 safarier og ble grundig dekket av nasjonale og lokale medier og trakk fulle hus. http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/1.8322900

Se utdrag her: http://www.youtube.com/watch?v=fyN0vku_hCI

 

20. september:

Velkommen til urpremiére!

URPREMIÉRE «DETTE ER VERDA»

Kapittel 12 avsluttes med en musikalsk og poetisk urpremiere: Et nyskrevet konsertverk av den prisbelønte komponisten og sangeren Liv Runesdatter til dikt av Stavangers fribyforfatter Mansur Rajih.

Diktene har en universell tone i seg, i sitt dypeste mørke skriver han om lengselen etter lys. I Dette er verda møter global folkemusikk vestlig kunstmusikk, fram- ført av et spenstig kammerensemble med fremragende solister.

Medvirkende:
Vokalist og komponist: Liv Runesdatter.
Benju: Abdulrahman Surizehi.
Forfatter og stemme: Mansur Rajih.
Saksofoner: Inge Breistein.
Fiolin: TBA.
Trekkspill, tangenter og perk: Henning Rød Haugland.
Kontrabass: Roar Skjelbred.
Cello: Ilmari Hopkins.

Arr. Kapittel – Internasjonal festival for litteratur og ytringsfrihet/ Sharazhad – Stories for life

Tou Scene I søndag 23. september I kl. 18.00 I kr 100,-

http://www.kapittel.no/program/urpremiere-dette-er-verda/

 

20. juni:

Et utvalg av høstens høydepunkt:

5. – 6. januar, Stavanger Kunstmuseum: Den tverrfaglige kunstkonferansen «Sound of a Cage» arrangeres for andre gang. Årets tema er «form». Arr. CARMA Contemporary Art, Music & Dance

25. desember: Kammermusikk i St Petri Kirke, Stavanger.

7.-9. desember: Song Circus & Ruben Sverre Gjertsen Prosjekt i Bergen. TBA.

26.-30. november: Skápmajienat – Lyd i mørketid. Konserter Finnmark, Finnland og Rogaland. Ulla Pirttijärvi, Liv Runesdatter, Frode Fjellheim med ensemble. Arr. Scene Finnmark.

17., 19. og 20. november: Song Circus-konserter Oslo, Trondheim og Bodø. Musikk av Ole-Henrik Moe og Trevor Wishart. TBA.

18. november kl 19.00, Skur 2 Stavanger: Konsert Song Circus og Kari Rønnekleiv.  Verk av Ole-Henrik Moe og Trevor Wishart. Arr. Ny Musikk Stavanger.

1.-23. oktober Rogaland: Turné Latinamerikanske Eventyr. Arr: Den Kulturelle Skolesekken.

23. september, Kapittelfestivalen: Urpremiére konsertforestillingen «Dette er verda». Bestillingsverk skrevet for ICORN. Medvirkende: Komponist, vokalist og multiistrumentalist: Liv Runesdatter. Benju: Abdulrahman Surizehi. Forfatter og stemme: Mansur Rajih. Saksofoner: Inge Breistein. Fiolin: TBA. Trekkspill, tangenter og perk: Henning Rød Haugland. Kontrabass: Roar Skjelbred.

13. og 14. september: Åpning av det nye Konserthuset i Stavanger. Prosjekt formgitt av Nils Henrik Asheim for The Kitchen Orchestra m. gjester. Arr. Stavanger Konserthus.

Se bilder her:

http://karinawg.blogspot.no/2012/09/lydsafarikitchen-orchestra-i-stavanger.html

Les, se og lytt på NRK:

http://www.nrk.no/rogaland/trappesang-og-twist-i-konserthuset-1.8322900

2. september kl 19.00: Konsert Song Circus i Stavanger. Improvisasjonsbaserte verk. Arr. CARMA Contemporary Art Music & Dance.

 

15. juni:

Nok et travelt og givende semester. 24. februar ble jeg mor til ei nydelig lita jente.

Dagene før gikk med på å rigge til «Anonymia» (se «prosjekter») på Bryne Kunstforening, en kunstutstilling i samarbeid med fotograf Signe Christine Urdal. Vi hadde god tid til å forberede utstillingen for rommet, og hadde et kjempegodt samarbeid med kurator og leder for Bryne Kunstforening, Karin Sunderø. Utstillingen sto i litt over en måned og fikk mye fin omtale. Journalist Leif Tore Sædberg skrev en innsiktsfull artikkel for Jærbladet, og kunstkritiker i Stavanger Aftenblad Trond Borgen skrev en flott anmeldelse. I tillegg ble utstilling dekket i flere nasjonale mediekanaler.

“Tilsammen skaper de en stram helhet; jeg går fra stasjon til stasjon, fra lytting til betraktning, for å oppleve glimt av hivsmittedes historier og kropper, men også portretter av mennesker som ikke har denne smitten, men som bærer på andre hemmeligheter. Utstillerne har skapt et meditativt rom, en kunst til ettertanke. Vi kan kalle stasjonene for fire meditasjoner over hivsmitten.” Trond Borgen (Stavanger Aftenblad)

anonymia_bryne_FEV8070cropanonymia_bryne_kunstforening_DSC0062_webcrop2anonymia_bryneFEV8047BILDE MIDT I BLANT OSS 2bMIDT I BLANT OSS BILDE !

Song Circus øver for tiden inn Ole Henrik Moes «Persefone Perceptions», skrevet for fem kvinnestemmer og vinglass. Premieren er 18. november, og den tiden trenger vi. Verket krever en ekstrem virtousitet hva angår intonasjon og klangarbeid. Vinglass og vokal er stemt i fascinerende og tette klangtepper av 8-dels toneintervall. Vi planlegger en plateinnspilling vinteren/ våren 2012/2013, med verk av Ole Henrik Moe og Trevor Wishart. 1. juni framførte Song Circus improvisasjoner og musikk av Cornelius Cardew under åpningen av festivalen Tou Camp. Dagen før hadde vi gleden av å ha workshop i overtone- og strupesang med Tuva-sangeren Sainkho Namchylak. 18. og 20. juni fremførte Song Circus Trio performancen «Artemis» på Gosen Skole, som del av samtidskunstprosjektet Ung Plattform.

Jeg har hatt flere solokonserter i kirkerom det siste halvåret, og utvidet instrumentariet mitt av glass (stemt i ulike toner), kalimba og melodiske slagverkinstrument. Samarbeidet med Domkirken Musikk og kveldskonserter der, har gitt rom til flere spennende konserteksperimenter. Takk!

Sommernettene går med til å skrive musikk til «Dette er verda», en konsertforestilling til tekster av den jeminittiske fribyforfatteren Mansur Rajih. «Dette er verda» er produsert av CARMA Contemporary Art, Music and Dance på bestilling fra ICORN/Sharazad, nettverket for yttringsfrihet-fribyer. Premieren er under Kapittel-festivalen (festival for litteratur og ytringsfrihet) 23. september. Jeg gleder meg!

God sommer!

Liv

14. februar:

2011 var et år med spennende prosjekter og flere kunstneriske høydepunkt. Året var rikt på konserter, med mange ulike prosjekt. Her følger noen setninger om fjoråret og litt om hva 2012 har bydd på til nå.

Kammerensemblet mitt Song Circus har arbeidet hardt, med flere ny-produksjoner. Vi har fremført verk av Trevor Wishart, John Cage, Christian Wolff og Jaap Blonk, holdt workshops, og vi hadde premiére på «Hat Piece», musikk skapt for åpningen av modist Kirsti Nordberg Moes utstilling og på lavo-konserten «MembrainCity». I løpet av året har vi startet innøvingen av Ole Henrik Moes komplekse mikrotonale verk «Persefone Perceptions». Verket planlegges framført sommeren 2012. I 2013 planlegges innspilling og plateutgivelse med verk at Wishart og Moe. Det andre hovedprosjektet vårt dette året og neste år er utviklingen og framføringen av Ruben Sverre Gjertsens nyskrevne konsertverk, skrevet for Song Circus, Oslo Sinfonietta og elektronikk. Première på kortversonen, skrevet for Song Circus og elektronikk, er senhøsten 2012. I 2013 har fullversonen première, med full sinfonietta og elektronikk.

Song Circus har oppnådd Ensemblestøtte fra Norsk Kulturråd for 2012. Vi takker ydmykt, fordyper oss i arbeidet, og gleder oss over mulighetene dette gir!

I sommer gikk «MembrainCity» av stablen, som en del av festivalen Tou Camp. «MembrainCity» var et tverrfaglig konsert- og workshop-program, men temaene bærekraft, økologi og innovasjon som grunnstener. For anledningen ble en lavo konstruert utenfor Tou Scene, og blant de faglige bidragsyterne var biologer, geologer, en økobonde, kokker, ingeniører og et tverrfaglig kunstnerpanel. Prosjektet var kuratert av CARMA v/ Liv Runesdatter og Randy Naylor.

 

1. desember var premièren på «Anonymia» i krypten i St Petri Kirke. «Anonymia» besto av to multichannel lydinnstallasjoner og 2 projiserte fotoserier. Prosjektet ble videreutviklet og utstilles for tiden som septaratutstilling på Bryne Kunstforening (21. januar-26. februar). Jeg har laget tekst- og lydarbeidene og Signe Christine Urdal står for fotografiene. Utstillingen har fått mye god oppmerksomhet, både i regionale og nasjonale medier.

Trond Borgen (Stavanger Aftenblad) skriver i sin anmeldelse av utstillingen:

«Tilsammen skaper de en stram helhet; jeg går fra stasjon til stasjon, fra lytting til betraktning, for å oppleve glimt av hivsmittedes historier og kropper, men også portretter av mennesker som ikke har denne smitten, men som bærer på andre hemmeligheter. Utstillerne har skapt et meditativt rom, en kunst til ettertanke. Vi kan kalle stasjonene for fire meditasjoner over hivsmitten.»

2. desember hadde «Lyd i mørketid» première. Scene Finnmark var produsent for konsertforestillingen. Lyd i Mørketid – Skápmajienat er Scene Finnmarks årvisse markering av mørketida. Utgangspunktet for vinterens produksjon var møtet mellom tre sentrale norske og samiske folkemusikere / improvisatører: Liv Runesdatter, Frode Fjellheim og Ulla Pirttijärvi. Musikken var tildelt nyskrevet for prosjektet og utøvernes uttrykk er nært integrert. Det sakrale, det åndelige perspektivs musikalske tilstedeværelse, sto sentralt for årets prosjekt. Øvrige medvirkende musikere er strykere fra Ensemble Noor, Harald Devold (saksofon), Snorre Bjerck (perkusjon), Asbjørn Ruud (gitar) og Marianne Halmrast (kontrabass). Årets produksjon har høstet strålende mottakelse i Finnmark, med fire utsolgte konserter fulgt av svært gode anmeldelser. I mai skal produksjonen på veien igjen, med konserter i Finnmark og Rogaland.

24. mars:

Hurra! Jeg har fått arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend. Mer tid til å skrive musikk, mer tid til å øve, mer tid til å studere, mer tid til å dokumentere folkemusikk! Og Song Circus har fått penger fra Kulturrådet til utvikling og innøving av nytt repertoar!

8. mars:

URFRAMFØRING 10. MARS KL 18.00, PÅ STAVANGER KUNSTFORENING

I morgen er premiéren på «Hat Piece», musikk skapt for åpningen av modist Kirsti Nordberg Moes utstilling 10. mars 2011. Jeg har i samspill med Song Circus Trio tatt utgangspunkt i kvinneskikkelser knyttet til Nordberg Moes hodeplagg.

Song Circus Trio:
Liv Runesdatter
Signe Irene Stangbori Time
Line Horneland.

Første del av «Hat Piece» har arbeidstittelen «Regina», og er en såkalt «komprovisasjon», en komposisjon i «åpen form». Første del tar utgangspunkt i en musikalske, fonetiske og melodiske bearbeidelser av et tekstuttdrag: Oberions beskrivelse av Titania i Shakespares «En Midtsommernattsdrøm». Andre del «Lacrimae» er gjennomkomponert.

VELKOMMEN!

 

Godt nytt år!

Det nye året er i gang, og mye har skjedd siden sist jeg skrev. Lyd- og filminstallasjonen «Passasje» sto utstilt på Galleri Sølvberget i fra 18. september – 28. november (urpremiére), og over 7000 mennesker gjestet utstillingen. Utstillingen sto som bakgrunn for en rekke foredrag, debatter, tre festivaler og årets tv-aksjon. (Les mer om prosjektet i bloggen 18. oktober, eller under «prosjekter».)

Tuva Thomassen Bolstad og jeg ledet barn fra Rennesøy gjennom en kultur- og lokalhistorisk vandring ifm Kulturminnedagen, med mye lokalt folkemusikkstoff og folkedanskurs.

I september åpnet jeg fotostudio og øvingslokale sammen med mannen min Steinar. 4 måneders oppussingsarbeid var overstått, og resultatet har blitt superfint!

21. oktober hadde prosjektet «Cry Freedom» premiere, med 4 konserter i Rogaland. Konsertproduksjonen var en musikalsk hyllest til 150 års afro-amerikans negro spirituals tradisjon og menneskers utrettelige kamp for frihet! Utdrag fra Duke Ellingtons storverk «Sacred Concert» ble satt i sammenheng med et knippe utvalgte afro-amerikalske folkesanger. Storbandarrangementene ble for anledningen strippet ned og folkemusikk-slektskapet ble forsterket gjennom friske arrangementer og tilskudd av afrikansk perkusjonsinstrumenter. «Cry Freedom» ble fremført av Kammerkoret Aksang, Liv Runesdatter (dirigent, arr. og produsent), Per Egil Vang (tangenter), Didrik Ingvaldsen (trompet), Arild Wold Hoem (saksofon), Dominique Brackeva (trombone), Tormod Eikill (gitar), Roar Skjelbred (kontrabass) og Johannes Ulveraker (trommer, perk.).

28. – 30. oktober gjestet jeg Womex og møtte hyggelige bransjefolk fra fra hele verden. Helga bød også på superhyggelige interjuer med svensk, polsk og britisk nasjonal radio og Guttorm Andreassens radioshow på Ballade. Jeg knyttet masse gode kontakter og fikk visst også noen nye venner!

I november gjorde vi konserter i Nordland og Troms med «Syng hjerte» (www.myspace.com/livrunesdatter). I Bardu Kirke åpnet vi konserten i samspill med organist Corinna Stamm, en flott musiker og ei hyggelig dame, med et fantastisk nytt orgel (et av de fineste jeg har fått oppleve i Norge). Ikke minst har det vært hyggelig å få møte nord-norske skoleelever. Tuva og jeg har nemlig kombinert konserter med folkemusikk- og folkedanskurs for lokale barneskoler. Det har det blitt mye moro av!

November bød også på høydpunkt for det vokale kammerensemblet mitt Song Circus (www.myspace.com/singcircus). 12.-15. november gjestet vi PGNM-festivalen i Bremen, med verk av Trevor Wishart og Jaap Blonk. Trevor Wishart styrte selv elektrofonien på konserten, som ble radiooverført i sin helhet via Radio Bremen / Nord-Deutche Rundfunk.

I oktober 2010 startet Song Circus for alvor samarbeidet med den amerikanske vokalakrobaten, perkusjonisten og komponisten David Moss. I november gjennomførte vi intense, tøffe workshop-dager på Tou Scene, og 19. november holdt Song Circus og Moss musikalske intervensjoner på ulike spisesteder og kantiner i Stavanger Øst. Samarbeidet skal etter planen resultere i en flunkende ny kammeropera/kammerinstallasjon, utviklet av David Moss i samarbeid med Song Circus.

10. mars 2010 har Song Circus trio (for anledningen bestående av Signe Irene Time, Line Horneland og undertegnede) urpremiere på musikk skapt for åpningen av modist Kirsti Nordberg Moes utstilling 10. mars 2011. Jeg har i samspill med Song Circus trio tatt utgangspunkt i kvinneskikkelser knyttet til Nordberg Moes hodeplagg. (kinomo.no).

Første del av «Hat Piece» har arbeidstittelen «Regina», og er en såkalt «komprovisasjon», en komposisjon i «åpen form». Første del tar utgangspunkt i en musikalske, fonetiske og melodiske bearbeidelser av et tekstuttdrag: Oberions beskrivelse av Titania i Shakespares «En Midtsommernattsdrøm». Andre del «Lacrimae» er gjennomkomponert.

21. november – 1. desember var jeg på turné med Den Kulturelle Skolesekken med produksjonen «Latin-Amerikanske Eventyr», med Gabriel Chicaiza (perk.) og Alejandro Sanhueza (gitar).

Oktober bød på julekonserter. Høydepunktet blant dem var Jule:zang. Jeg stilte opp solo i år, med fire høyttalere og en elekrofonisk lydkomposisjon inspirert av NRKs dokumentar om samiske Nils Porsangers årlige tur til vidda, der han i ensomhet minnes og joiker sine avdøde barndomsvenner. All ære til Pål Asle som i tillegg til å spille sjøl både organiserte konserten, rigget scenen, var konfransier og sto for all promo.

28. – 30. oktober:

WOMEX music fair i København! Skal du dit? Kom gjerne innom den norske standen, eller ring meg for en kaffeprat!

18. oktober:

«SPOR – TRACES» tverrkunstlig happening i Berlin!

«PASSASJE» premiere i Stavanger!

«SOUND OF A CAGE» fagseminar og konsertmaraton!

I juni gikk Showcase Berlin («Spor – Traces») av stablen i Passions Kirche, en showcase med vestnorsk musikk (jazz og folkemusikk) og kunsthåndverk.

Arrangementet ble til takket være samarbeid med Innovasjon Norge, Den Norske Ambassaden i Berlin, Storbyprosjektet, Kultibator, Artibute og Stavanger Kommune.

Flyer_SporTracesjpgFlyer_SporTracesjpg2

I litt over ett år har jeg samarbeidet med billedkunstneren Eli Glader om prosjektet «Passasje», en film- og lydinstallasjon skapt for Kapittelfestivalen 2010 og Galleri Sølvberget. «Passasje» ble presentert sammen med film- og fotoinstallasjonen «Asylum» (Eli Glader i samarbeid med Signe Christine Urdal). På ulikt vis omhandler prosjektene livet på et asylmottak og historiene som utspiller seg blant menneskene der. Mens «Asylum» retter oppmerksomheten mot enslige, mindreårige asylsøkere har «Passasje» fokus på massen av asylsøkere; menneskene og deres tilværelse i transit… 4 timer lyd av talestemmer på ulike språk og dialekter abstrahert og integrert som rytmiske, melodiske og klanglige elementer sammen med glassperkusjon og strykeinstrument. Gjennom lydtransformasjoner skapes en ny og surrealistisk språklig virkelighet.

«Passasje» er laget av :

Liv Runesdatter – lydkonsept

Eli Glader – idé, filmkonsept

Jon Garcia de Presno – filmredigering

Eirik Bekkeheien – lydmann

Stavanger Aftenblads mangeårige kunstanmelder Trond Borgen beskriver utstillingen i følgende ordlag:

«En stille humanisme: Unge asylsøkere som venter, i stille isolasjon, i stille menneskelig verdighet (…) Effekten er sterk – visuelt, estetisk, politisk, emosjonelt. Et lydspor går gjennom hele rommet: en lydkomposisjon skapt av Liv Runesdatter. Den er suggestiv og bidrar til å forsterke den dempede, poetiske atmosfæren.»

I august var jeg kurator og produsent for «Sound of a Cage» et tverrfaglig kunstseminar på Stavanger Kunstforening. I løpet av to intense dager ble deltagerne presentert workshops i Open form og performance, fremføring av ny dansekoreografi, konserter og en frodig foredragsmeny. Musikken på programmet var verk av Morton Feldman, Bjerga / Iversen, Christian Wolff, John Cage, Jaap Blonk, Trevor Wishart og Else Olsen Storesund. Medvirkende var Else Olsen Storesund (pianist), Sigyn Fossnes (fiolinist), Song Circus (vokalt samtidsmusikkensemble), Marit Sandsmark (dansekunstner) og Pål Asle Pettersen (lyd/støykunstner), Jan Morten Iversen og Sindre Bjerga (lyd/støykunstnere), Torild Wardenær (poet), Lars Mørch Finborud (musiker, skribent og kurator Henie Onstad Kunstsenter), Adam Løwert (dansekunstner) og Martin Worts (kurator, leder Rogaland Kunstsenter. (Bildene viser «Song Circus» i aksjon, danseren Marit Sandsmark og musikerne Else O Storesund og Sigyn Fossnes.)

10. september:

MUSIKKPRIS I ASERBADSJAN!

17. mai hadde Liv Runesdatter konsert i Azerbaijan State Philharmonic Hall med prosjektet «Sari Gelin», norsk spirituell folkemusikk og mugham (tradisjonell klassisk aserbajdsjansk musikk). Arrangementet var i regi av Den Kongelige Norske Ambassade i Asebadjsan. 700 publikummere inkluderte et tverrsnitt av den internasjonale og aserbadjsanske politiske og kulturelle eliten i landet.
Konsertprosjektet var utviklet av Liv Runesdatter, i samarbeid med Aserbadsjans fremste kamansha spiller Elshan Mansurov. Øvrige medvirkende i ensemblet var Ehtiram Huseinov (mugham-sanger som fikk sitt internasjonale gjennombrudd etter at han i 2007 ble kåret til fremste mugham-sanger under den prestisjefylte «Mugham festival»), komponisten og jazzmusikeren Alfred Janson, tar-spilleren Elekber Elekberov (en av de fremste nålevende tar-spillerne) og hardingfele-spilleren Tuva Thomassen Bolstad.

Konserten fikk stor oppmerksomhet og ble bejublet fra både aserbadsjansk og internasjonalt hold.

I ettertid har «Sari Gelin» blitt løftet fram som et «kunstprosjekt for fred». Franghiz Ali-Zadeh, en av vår tids fremste kvinnelige komponister, mottaker av UNESCOs musikkpris og leder for komponistforeningen i Aserbadsjan har invitert til samarbeid om videreutvikling av prosjektet. Ali-Zadeh har bl.a. hatt et mangeårig samarbeidet med Kronos-ensemblet og er også involvert i cellisten Yo Yo Ma sitt Silk Road Project. Videreutviklingen av prosjektet omfatter også et delprosjekt der «Sari Gelin»-ensemblet fremfører nyskrevne verker av Franghiz Ali-Zadeh og en håndfull andre komponister. «Sari Gelin» er ikke minst plukket ut som en av fire offisielle prosjekter under «Dialog for civilication», en stor internasjonal konferanse som avholdes i mars 2011, der verdensledere og vår fremste vitenskapelige og intellektuelle elite møtes for å diskutere verden i dag, utfordringer og løsninger for framtida.
28. juni hadde Liv Runesdatter og «Sari Gelin» æren av å holde åpningskonsert under 1st International Music Festival in Sheki. Byen Sheki ligger 6 timer unna hovedstaden Baku og har en lang og spennende historie som sentral by på «Silkeveien» Konserten ble finansiert av aserbadjsanske myndigheter og festivalens kunstneriske leder var Franghiz Ali-Zadeh. Reisen ble finansiert av det norske Utenriksdepartementet (UDs reisestøtte for land i sør). Konserten ble avholdt utenfor Kirsh, en gammel albansk kirke i Sheki by. Tor Heyerdahl var i sin tid aktiv ift restaureringen av kirken.
Konserten i Sheki ble dekket av 3 nasjonale tv-stasjoner og flere magasiner og aviser. Etter konserten ble Liv Runesdatter og Elshan Mansurov takket på vegne av de aserbadsjanske myndighetene og tildelt nasjonal musikkpris for prosjektet «Sari Gelin». Konserten og intervjuene var en av hovedsakene på kulturnyhetene og ble kringkastet i sin helhet i to nasjonale tv-kanaler.

DSC02053_2

26. desember:
Det nederlandske folkemusikkmagasinet folkforum.nl har plukket ut «Syng hjerte» som en av de flotteste utgivelsene i 2009.

I anmeldelsen av plata skrev Folkforum 17. oktober:
Blant skandinaviske utgivelser har jeg plukket ut Liv Runesdatter med spennende og lavmælt musikk i utgivelsen» Syng Hjerte.

Særegent, spennende og neddempet lyder «Syng Hjerte», albumet med den norske sangeren / komponisten Liv Runesdatter. For en stemme! Hun er en sann formidler av norsk tradisjon. Men det er også «improvisert musikk i sitt hjerte». Solodebuten gir hardingfela og trekkspillet en sterk plass, men rommer også to saksofoner spilt av biggies fra norsk jazz og improvisert musikk: Rolf-Erik Nystrøm og Trygve Seim. Men istedenfor en oppvisning i teknisk «showoff» strør platen om seg med drømmende musikalske kjærtegn. Hør for eksempel det tradisjonelle lyriske spillet i visa «Jeg har en venn». (Hør sporet på nettstedet til Womex, spor 2.)

 

1. desember:

En og en halv måned i Tyskland og Danmark er over, og jeg er tilbake i Stavanger-lufta. Womex i København var en stor opptur, med mange hyggelige møter og nye kontakter. Jeg er invitert til å konsertere i England, Tyskland, Sveits, Østerrike, Nederland, Belgia, Brasil, Canada og Uruguay. Ikke minst var det hyggelig å møte journalister fra andre deler av verden som spiller platen min i sine programmer. Jeg har fått meg tysk bookingagent og i mai-juni blir det ny turne der borte. Men først er det julekonserter som står på planen, turne med Den kulturelle skolesekken, turne i Azerbajdsjan, turne i Nordland og Troms, Sacred Concert-prosjekt… Mye gøy med andre ord!

Super-nice review of «Syng hjerte» in FolkWold issue #40! http://www.folkworld.eu/40/e/cds.html

The second album in this review is Syng hjerte by singer Liv Runesdatter. It’s her first solo album, but she is far from unknown in her home country. She has been part in many projects and her work has been awarded several times. She studied, and sings, chamber and early music and collaborated with national and international known artists in many genres. Runesdatter shows to belong at the top of Norwegian music. Although her music breaths the Norwegian air, it also has something modern and unique. Her voice is warm and has a natural peacefulness. She search for simplicity in her music, like in Jeg er nå så glad which is a duet between her voice and the subtle saxophone played by Rolf Erik Nystrøm. It reminds me of the ice cold traditional jazz of Jan Garbarek, without being a copy of his style. When Runesdatter sings one of the many psalms on this album, I feel the ancientness of these songs and when she is backed by the Hardingfiddle, she brings the dales of South-Norway to live. (…) Two albums from Norway, two solo debuts and two albums that are worth having in your CD collection.

Eelco Schilder: Reviewer, Author. (Based in Malden, Netherlands. Contributor to Dutch folk magazine New Folk Sounds)

 

27. august:

Noen utvalgte konserter og oppdrag: 12/9: Kulturminnedagen Rennesøy m. Tuva Bolstad, 14/9- 15/9: Skien, seminar og møte med kilder, 17/9: Workshop Stavanger, 24/9: Orkdal «Syng hjerte», 1/2-3/2: Samarbeid, workshop og konsert med Jaap Blonk «Song Circus», 11/10: Folkemusikkmesse Revheim Kirke m. Tuva Bolstad (hardingfele) og Anne Mundal (orgel), 16/10: St Petri Kirke Stavanger verk av César Franck m organist Vidar Vikøren, 17/10 Workshop Stavanger «Kan man spise en sang?», 21/10 Stemme-workshop Stavanger Forum, 28. -31. oktober «Womex» København, november: turne/promo «Syng hjerte» Tyskland, desember: Aserbajdsjan i samspill m Alfred Janson og aserbajdsjanske folkemusikere..

11. august:

Nydelig sommer! Olsok-turneen på Østlandet og Vikedal Roots Festival var blant sommerens absolutte høydepunkt. Fullstappede kirker i Østfold og Vestfold, og publikum som var til å ete opp! På forsommeren var jeg leid inn som kveder til et prøveprosjekt med folkemusikkmesse i Revheim Kirke. Menigheten fikk seg nok en overraskelse da gudstjenesten begynte med vokaloppvarming og innøving av folkemusikalske fraser. Anne Mundal spilte trekkspill til og etterhvert som forsamlingen myknet opp spredte smilene og latteren seg over hele kirkerommet mens sangen ljomet!

Jeg går en spennende høst i møte. I september fremfører trønderkoret Cantila tre av korverkene mine. i forbindelse med det spiller vi også Syng hjerte-konserter i Trøndelag. I oktober reiser jeg til Azerbajdsjan for å spille konserter i Baku. I oktober deltar jeg også på Womex, verdens viktigste bransjetreff for world music. I tillegg kommer konserter med vokalensemblet som i april fremførte musikk av Trevor Wishart. I november tar jeg residens i Stavanger Kommunes kunstnerleilighet i Berlin. Da skal platen min lanseres for det tyske publikummet, og mellom konserter og intervjuer skal ny musikk bli til..

Noen glimt fra sommerens turneer. Mer kommer…

Jeg har fått gleden av å samarbeide med billedkunstneren Eli Glader og hennes prosjekt «Asylum». I den forbindelse har jeg brukt endel av sommeren på Dale Asylmottak. Jeg skal lage musikk (lydinstallasjon) til videoinstallasjonen «Passasje». Video/lydinstallasjonen har premiere under Kapittelfestivalen 2010, festival for ytringsfrihet. På Dale har jeg fått møte mange flotte folk, og blant dem Hadil og hennes datter Tumeecha. Hadil var freelance sanger før hun måtte flykte. Hennes musikalske røtter er indiske og arabiske. Sammen med Abdulrahman Surizehi skal lager vi et prosjekt rettet mot Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken. To nydelige, ressurssterke mennesker som inderlig håper får oppholdstillatelse og trygghet i Norge.

I slutten av mai arrangerte jeg 2 dagers «vokaloase» for FFFiR (Forum for freelancemusikere i Rogaland), med workshops og foredrag på Tou Scene. Foruten meg selv var instruktørene Leo Aasen Moracchioli (Lowdown, metall, rock, grawl og andre metall-teknikker), Stina Moltu (Supervixen, Quintrophenia, Stina Stjerm, rocketeknikker, impro), Eva Bjerga (jazz, pop, Sadolin-teknikk, impro), Alf Terje Hana (effektbruk, teknikk). Kurset var rettet mot alle typer «rytmiske» vokalister. I tillegg til en grundig gjennomgang av grunnleggende sangteknikk ble deltagerne utfordret ift ulike typer improvisasjon. De fikk en innføring i grawl-faget, div. effektbruk og arbeid med bryststemmen. Kurslederne var alle dyktige utøvere innen sin genre, og spennet i vokalkompetansen de sammen representerte var ganske unikt. Det var utrolig gøy! Takk til alle deltagere og instruktører.

11. mai:

I helga var MaiJazz-festivalen. Jeg var invitert til å gjøre konserter på to ulike fyrstasjoner, på Obrestad fyr i Hå kommune (Jæren) og Tungenes fyr i Randaberg. To veldig ulike konserter, begge med utgangspunkt i Syng hjerte. Begge konsertene var fullsatt og etter en fantastisk anmeldelse i Stavanger Aftenblad sto det lang kø utenfor Tungenes. Jeg er lei for dem som ikke kom inn, og utrolig glad for det flotte publikumet som var der!

Stavanger Aftenblads kritiker Geir Flatøe beskriver Obrestad-konserten i poetiske ordlag (utdrag): «Sjelepleiende da folkemusikk ble jazz/Himmel og hav SÅ BRA: Ute jager vinden gresset på kryss og tvers mellom steingardene. Bølgene bryter hvitt mot land, og gjennom de mørke skyene bryter det stråler av lys. Inne forteller Liv Runesdatter om menneskene hun møtte eller hørte om i arbeidet med å oppspore den gamle folkemusikken». Også selvfølgelig spørsmålet om hvorvidt dette passer inn i en jazzfestival: «Men hører det hjemme på en jazzfestival? I et intervju med magasinet «The Foreigner» påpeker hun at folkemusikken gir stort rom for improvisasjon, akkurat som jazzen. Og at fraseringen, lydene og teksturen hun benytter i arrangementene, peker sterkt mot både jazz og klassisk. Vel, vi kjøper den. Uansett var det en sjelepleiende opplevelse å høre Runesdatters klare sang, Bolstads hardinfele og Jansos akkordion og melodika. Av og til sto sangen alene, av og til ble den jaget av gårde av lyd som bølget, lekte, klagde eller to små turer hit og dit.»

Les portrettintervjuet i «The Foreigner» her: http://theforeigner.no/pages/entertainment/a-different-swing/

14. mars:

Åh, den som hadde en bookingagent! Dagene går til en blanding av øving, konserter og papirarbeid.  Jeg koser meg med kirkemusikk av Telemann, Bach og Pergolesi. Og fascineres av Trevor Wishart sitt verk Anticredos. Også har jeg funnet fram noen nye lokale folketoner som snart får sin konsertdebut.

Utdrag fra konsertkalenderen:

– 15. mars kl 19.30 St. Petri Kirke, Stavanger: Svingende flott kammermusikk og tekster som er til å spise opp. Verker av Telemann (Harmonischer Gottes-Dienst) og Bach. Orgelmusikk av Buxtehude og Bach. Vokal, orgel, fløyte og stryk.

– 28. mars kl 12 Frida Hansens Hus, Hillevåg: Konsert «Folk furioso» (duo). Spansk-norsk folkemusikksamarbeid med flamencogitaristen Asgeir Aarøen.

– 29. mars kveld i Kampen Kirke, Stavanger: Kammermusikk av bl.a. Telemann, Pergolesi og Bach. Orgel, vokal og fiolin.

– 10. april kl 11 i Madlamark Kirke. Repertoar av Kjell Mørk Karlsen og Bach. (Orgel, mezzosopran og sopran)

– 11. april kl 14: Pasjonsmusikk Kampen Menighet med påfølgende påskelunsj. I samarbeid m organist Kåre Steinnes. Kl 23 i St Petri Kirke Fra mørke til lys (Pasjonsmusikk/folketoner)

– 12. april kl 11 i St Petri Kirke: Pasjonsmusikk (Telemann og Bach). Vokal, orgel og stryk.

– 19. april kl 18 Skur 3, Vågen Stavanger: Premiere «Anticredos» og improsession med The Kitchen Orchestra og Trevor Wishart. Anticredos er skrevet for 6 stemmer, dirigent og lyddesigner, av den engelske komponisten Trevor Wishart. Medvirkende: Trevor Wishart (vokal, skrot, komponist), Liv Runesdatter (vokal), Anita Kaasbøll (vokal), Eva Bjerga (vokal), Rønnaug Bakke (vokal), Signe Time (vokal), Maria Garli (vokal), Dag Egil Njå (lydkunstner), Jonas Rogne Skartveit (dirigent) og The Kitchen Orchestra.

– 30. april i Hof Kirke, Vestfold: Konsert «Syng hjerte».

30. januar:

Nytt år, ny musikk. Jeg har akkurat kommet hjem etter en herlig konsert under i Tromsø Kulturhus under Nordlysfestivalen med «Syng hjerte» (Alfred Janson, Tuva T. Bolstad og Trygve Seim var medmusikere). Et flott publikum og en fin festival, og all ros til vår kontakt der oppe Ineke. Du gjorde vårt opphold veldig hyggelig! Takk til dere publikummere som hadde så my fint på hjertet etterpå! Høsten har vært full av gode opplevelser, og jeg har hatt utrolig mange fine samspill-øyeblikk. Solidaritetsmessen i Stavanger Domkirke der vi satt fokus på ofrene i Gaza var minnerik. Jeg fylte messen med norsk og arabisk musikk sammen med blant annet musikeren Karim Rasta. Bymisjonens kveldsstund «Messe for Gud og kver mann» med måltid og hemmelig gjesteartist var herlig intimst og stemningsfullt. Neste uke starter jeg en tre ukes lang Skolesekk-turne i Rogaland. I mars skal jeg fremføre kammermusikk av Telemann (kantater) og jeg skal til London for å jobbe med min gode musikerkollega KingKnut. I tillegg blir det endel møter og sånt der borte, for platen min planlegges lansert i Tyskland til høsten. Platen er trykket opp i nytt opplag, og den er anntatt av innkjøpsordningen. Det blir flere Syng hjerte-konserter denne våren, både på Vestlandet og Østlandet. I påsken blir det pasjonsmusikken som står for tur igjen. 17.- 19. april skal jeg samarbeide med den engelske komponisten Trevor Wishart. Jeg skal fremføre verket Anticredos i regi av Ny Musikk, i tillegg til impro-musikk med Trevor og The Kitchen Orchestra. Et utfordrende og spennende stykke å bryne seg på. Jeg er nyvalgt leder i Forum for freelancemusikere i Rogaland. Der skjer det også masse gøy denne våren.

Fire utvalgte konserter de neste fire månedene:

For barna: februar – Stavanger-barn gled dere til Skolesekken!

For de voksne: 4. februar Folkekulturell helaften i Stavanger (både matkunst, folkemusikk, billedkunst og design

15. mars – Feiende flott kammermusikk av Telemann i St. Petri Kirke

19. april – Musikk av komponisten Trevor Wishart på Tou Scene

30. mai – Hør «Syng hjerte» i Hof Kirke

 

16. desember:

Jula nærmer seg. Jeg øver Telemann-kantate, Saint-Saëns, Britten og folketoner med julebudskap. Har funnet en aldeles nydelig melodivariant til I denne søde juletid blant gravferdssang-arkivene fra Suldal. For anledningen har jeg alliert meg med lydkunstneren Jan-Morten Iversen. Vi skal lage en tolkning av sangen til årets Jule:zang på Tou Scene. Telemann-kantaten er også et herlig nytt bekjentskap: «Erquickendes Wunder» er skrevet til 1. juledag. Flott musikk, spenstig tekst og stor dramatikk! Har nylig avrundet høstturneene med «Syng hjerte» og Folk Furioso, en intens hektisk og morsom høst med nesten 50 konserter på to og en halv måned. Et av høydepunktene for meg den siste måneden da Folk furioso satt musikk til solidaritetsmessen 30. desember, i en full Stavanger Domkirke (dagen før Verdens Aidsdag). Den kvelden glemmer jeg sent. Bymisjonprest Per Arne Tengesdal holdt en sterk og tydelig preken, og engasjementet og tilstedeværelsen blandt folk i rommet var rett og slett gripende. En annen fin opplevelse var «Syng hjerte» konserten i Fjelkapellet Kvæven, Sirdal, en intim og akustisk konsert med et herlig publikum i nydelige omgivelser. God jul!

23. november:

Vintern er kommet til Stavanger, med knakende snø under varme støvletter, frostrøyk og sol. Nydelig! Fredag sang jeg på Kirkens Bymisjons førjulskonsert i St. Petri Kirke, Stavanger. 700 billetter var utsolgt tre uker før konsertenen. God publikumsstemning. Sang med lokale musikere denne gangen: Bymisjonens faste husband, ledet an av Tormod Eikill og Tore Sværen, en herlig gjeng med hjerte for øving!

Det har skjedd mye denne høsten. I oktober skapte jeg et bestillingsverk for innovasjonskonferansen «InnoTown 2008», og det ble starten på et nytt feiende flott ensembleprosjekt: «Folk furioso»- norsk folkemusikk i møte med Spania og flamenco-tradisjonen. Asgeir Aarøen er klassisk gitarist, med fordypning i flamenco, de andre musikerne i ensemblet er Gabriel Chicaiza (perkusjon, piano) og Ilmari Hopkins (cello). Gøy, gøy, gøy! HØR FOLK FURIOSO i Stavanger Domkirke 30. november kl 20, i forbildelse med markeringen av Verdens Aidsdag.

«Syng hjerte» soloplata mi har fått varm omtale siden sist, ikke minst i P2, Kulturnytt. Kritikken til Kjetil Bjørgan ligger under «omtale». Les NTB`s gode artikkel om «Syng hjerte» her: Henter fram perleskatten

Minner Rogalendingene om Syng hjerte-konsertene i begynnelsen av desember:

4. DESEMBER kl. 19 Sandnes Brygge

5. DESEMBER kl 20 Otto-huset, Finnøy

6. DESEMBER kl 16 Fjellkapellet Kvæven, Tonstad

Anbefaler også Juleoriatoriet av Camille Saint-Saens, der jeg synger alt-partiene:

7. DESEMBER kl 19.30 Ålgård

10. DESEMBER kl 20 Tjensvoll Kirke

16. november:

For en høst! 24. oktober var den første releasekonserten for «Syng hjerte». Vi begynte i Haugesund og siden har reisen gått sørover til Stavanager og til Østlandet. Hovedvekten av konserter denne høsten ligger på Vestlandet, i januar setter vi kurs mot nord, der vi blant annet spiller under Nordlysfestivalen. En opptelling i begynnelsen av oktober viste nesten 50 konserter fram mot jul!

Noen av høydepunktene denne høsten har vært releasekonsertene i Oslo på Soria Moria og Josefine Viseklubb, og på Kulturscenen Stavangeren, tre scener med helt spesiell historikk som på hvert sitt vis resonnerer med tradisjonen knyttet til sangene. Fortellingene ligger lag-på lag i de gamle veggene og liksom hvisker deg i øret. Fantastisk stemning og god energi på scenen. «Tanker om det hellige» under Ramadanfestivalen var en sjelden opplevelse, og samspillet med Abdulrahman Surizehi var rett og slett inspirerende. St Petri kirke var fylt med et herlig publikum av gamle og unge mennesker med ulik kultur-og trosforankring.  Tre imamer og to prester var tilstede, på scenen var vi tre kvinner og tre menn, fra kristen og muslimsk kulturtradisjon, som gjennom musikk og poesi skildret ulike tilnærminger til «det hellige». Høydepunktet for min del var da jeg under avslutningen av konserten (og innledningen til iftar) beveget meg syngende nedover midtgangen og fikk øyekontakt med imamen i våpenhuset. I det den siste strofen av kveldsbønnen min hang igjen over rommet satt han igang med bønneropet. Det var sterkt, ikke minst å dele stunden med alle menneskene som var tilstede. Etter bønnen samlet alle seg i våpenhuset til iftar-måltid. Det var et historisk øyeblikk i Stavanger.

28. august:

5. sept-5.oktober: Muslimske familier åpner hjemmene sine og inviterer til måltid og selskap. Kom igjen da vel! ramadanfestival.no

21. september: «Tanker om det hellige» – konsert i Stavanger sentrum med de to fremragende balochistanske klassiske musikerne Abdulrahman Surizehi (verdens fremste utøver på strengeinstrumentet benju, Balochistan/Iran) og Ostaad Mohammad Bachal Baloch (Pakistans fremste utøver på perkusjonsinstrumentet dohkor, Balochistan/Pakistan). Vi skal fremføre norske religiøse folketoner i møte med klassisk balochistansk musikk. Andre medvirkende denne kvelden er fribyforfatteren Mansur Rajih fra Jemen, politikeren Arshad Mubarak Ali og den norske poeten Odveig Klyve. Anbefales!

 

KONSERTER 16. OKTOBER- 26. JANUAR:

16. oktober: Minikonsert Rogaland Kunstsenter kl 19, Stavanger: Etableringen Forum for freelancemusikere i Rogaland (paraplyinitiativ), med representanter fra alle interesseorganisasjonene, musikkbransje, musikere, politikere, presse Rogaland.

19. oktober: Minikonsert deltakere InnoTown, Utstein Kloster kl 19: internasjonal innovasjonskonferanse gjester Norge

24. oktober: Releasekonsert Skåre Kirke Haugesund under Kulturnatt kl 23.00
(25. oktober: spille under utdeling av Brosteinprisen i regi av Stavanger 2008)
26. oktober: Releasekonsert Stavangeren Kultur- og Revyscene i Stavanger kl. 19.00
28. oktober: Releasekonsert på Soria Moria i Oslo
29. oktober: Releasekonser på Josefine Viseklubb, Oslo

November og desember: Julekonsertserie – div lukkede arrangementer og 14 konserter på institusjoner i Rogaland
2. desember: Minikonsert og presentasjon IPark (Innovasjonsparken, Ullandhaug/Stavanger) .
4. desember: SYNG HJERTE konsert Sandnes Brygge kl 19, Sandnes
5. desember: SYNG HJERTE konsert Otto-huset kl 20, Finnøy
6. desember: SYNG HJERTE konsert Kvæven kl 16, Tonstad

7. desember: Juleoriatoriet Saint-Säens, Ålgård kl 19.30

10. desember: Juleoriatoriet Saint-Säens i Tjensvoll Kirke kl 20.00

21. desember: Kirkens Bymisjons førjulskonsert. (Jeg er også engasjert til å lage årets julesang.)

3. januar: Juleoriatoriet Saint-Säens, Sandnes kl 19.00

4. januar: Juleoriatoriet Saint-Säens i Madlamark Kirke kl 17.00
26. januar: SYNG HJERTE konsert Tromsø Kulturhus, Nordlysfestivalen

 

24.  august:

KONSERTTIPS: Få med dere Ramadanfestivalen i september der muslimske familier åpner hjemmene sine og inviterer til måltid og selskap. Anbefales!

21. september spiller jeg konsert i Stavanger sentrum sammen med de to fremragende klassiske balochistanske musikerne Abdulrahman Surizehi (Balochistan/Iran) og Ostaad Mohammad Bachal Baloch (Balochistan/Pakistan). Vi skal fremføre norske religiøse folketoner i møte med klassisk balochistansk musikk. Andre medvirkende denne kvelden er fribyforfatteren Mansur Rajih fra Jemen og den norske poeten Odveig Klyve.

Abdulrahman Surizehi kommer fra Balochistan (den iranske delen) og regnes som verdens fremste utøver på strengeinstrumentet benju. Han har bidratt sterkt til at instrumentet er etablert i klassisk musikktradisjon. Surizehi er bosatt i Norge og er en etablert turnémusiker både i Norge og i andre europeiske land. Han spiller med og har spilt med navn som Javid Afsari Rad, Solo Cissokho, Mohammad Bachal Baloch, Ellika Frisell, Anne Hytta, Ultika Bodén, Steinar Ofsdal, Trygve Seim, Rostam Mirlahari, Jamil Ahmad Magsi, Ostad Mohammad Bachal L. Baloch og Maula Bakhsh Noori. I 2006 ga han sin første soloplate; Love songs and trance music from Balochistan på selskapet Etnisk Musikklubb (dobbel CD i longbox-format). Han har tidligere gitt ut plater med blant annet gruppene Karvan og Combonations. Surizehi ble i 2006 hedret med prisen i åpen klasse under Folkelarm. I november 2007 ble han hedret med den prestisjefylte kritikerprisen (Preis der deutschen Schallplattenkritik) i Tyskland som den beste CD’en innen kategorien etnisk musikk. Prisen regnes som høythengende i Tyskland. I 2007 kom cd utgivelsen FOLK SONGS AND CONTEMPORARY SONGS FROM BALOCHISTAN.

Ostaad Mohammad Bachal Baloch spiller med Abdulrahman i prosjektet «Folk songs and contemporary songs from Balochistan», og han er Pakistans fremste utøver på perkusjonsinstrumentet dohkor…

RELEASEKONSERT «Syng hjerte» (les mer lenger ned på siden):

STAVANGER søndag 26. oktober kl. 19 på Stavangeren Kultur- og Revyscene

OSLO tirsdag 28. oktober kl ? på Soria Moria og onsdag 29. oktober kl? på Josefine Viseklubb

 

Jarlsberg Blad skriver om «Syng hjerte»:

«Med konserten «Syng hjerte» sang Liv Runesdatter seg rett inn i hjertet til publikum.

Det ble vakkert på Eidsfoss hovedgård da Liv Runesdatter med musikere fremførte norsk folkemusikk onsdag kveld. Sammen ledet de publikum gjennom en stemningsfull og intim konsert med folketoner fra Vestfold og Rogaland.» Jarsberg Avis 2008

Foto: Solveig Sundby/Jarlsberg Blad

14. august:

 

PRESSEMELDING:

LIV RUNESDATTER «SYNG HJERTE»

Releasekonsert!

Liv Runesdatter er en lidenskaplig formidler av norsk folkemusikk, og en musiker som vanskelig kan settes i bås. Uttrykket spenner vidt, fra tradisjonell folkemusikk, improvisasjon og klassisk sang til mer eksperimentelle vokaluttrykk. Runesdatter er kjent for sin personlige tilstedeværelse og sitt særegne uttrykk. Hun er en av få som har fordypet seg i den vokale folkemusikken fra Rogaland og Vestfold, og går egne veier for å gi den lyd av i dag.
1. november slippes soloplaten «Syng hjerte» (GRAPPA), og releasekonserten er lagt til Kulturscenen Stavangeren.
Publikum inviteres til en intim, mystisk, leken og utrykksfull konsertstund, i et konsertlokale der tradisjonen og historien sitter godt i veggene!

 

STAVANGEREN KULTUR-OG REVYSCENE Vaisenhusgaten 37
SØNDAG 26. OKTOBER KL 19 (vær tidlig ute for god plass!)
Billettbestilling: 51 84 38 50

 

Liv Runesdatter – vokal (Stavanger/Nøtterøy)
Alfred Janson – akkordion (Sandefjord/Oslo)
Tuva Bolstad – hardingfeler (Tysvær/Bergen)
Torben Snekkestad – saksofon (Nøtterøy/København)

 

«Syng hjerte» byr på frodige og hverdagsaktuelle tekster om gleder og sorger, kjærlighet og frustrasjon, liv og død, menneske og ånd. Dette er vokal folkemusikk fra Vestfold og Rogaland, ofte med religiøst innhold, i en ny og dristig innpakning. Lydbildet er harmonisk, klangfullt og herlig annerledes.

Melodiene er hentet fra møter med kilder fra slutten av 1800-tallet til i dag. Noen har Runesdatter møtt selv, ansikt til ansikt eller på lydbånd, andre har hun andre- og tredjehåndsinformasjon om. Blant tekstene finner vi både vers av kjente salmediktere som Brorson, og folkelige tekster skrevet av vanlige mennesker. De folkelige tekstene portretterer hverdagsreligiøsiteten og hvordan skriften, preknene og salmespråket gir utslag når vanlige mennesker setter ord på tro og tvil. De vitner om den religiøse skoleringen, om hva som var av størst betydning i disse menneskenes liv; om gleder og sorger, kjærlighet og frusterasjon og om hvordan den indivituelle troen påvirket relasjonen til verden utenfor.

«Mild som vårsola, varm som aprilnatta! Programmet var lekkert satt sammen. I går skapte ensemblet en meditativ, fredfylt time idet sola gikk ned» beskriver Stavanger Aftenblad

«Et musikalsk lydbilde som fortonet seg harmonisk, klangfullt og deilig annerledes… Leken, nær og varm. Dette er moderne folketoner i ny og vågal innpakning. En særegen, stilsikker opplevelse. Vakker, fryktløs vokal ispedd variert og spenstig akkompagnement gjorde Sang til himmelen til en flott konsert» skriver Østlandsposten.

Vær velkommen!

OM STAVANGEREN: Kulturscenen Stavangeren ligger i det gamle forsamlingslokalet til Bethania på Storhaug. Det er et særpreget hus, med en fascinerende historie å vise til. I januar 1875 ble Betania åpnet som forsamlingshus ved presten, pressemannen og politikeren Lars Oftedal. Oftedal var en av grunnleggerne av indremisjonsbevegelsen i Norge, han var prest i St Petri Kirke, og ikke minst var han en markant personlighet som samlet mange mennesker rundt seg. Betania var byens største forsamlingslokale da det ble bygget, men ble utvida allerede året etter. Ved gjenåpningen 24. februar 1876 var over 3000 mennesker tilstede. Betania har en spennende historie, lokalet var stengt i en del år, før posten brukte det som pakkelager før det på nittitallet igjen trakk trakk fulle hus som Stavangers nye kultur- og revyscene.

Plateinnspillingen er støttet av: Norsk Kulturråd, Innovasjon Norge, Fond for utøvende kunstnere, Stavanger Kommune og Rogaland Fylkeskommune. Repertoararbeidet er støttet av Vestfold Fylkeskommune.

 

 

2. august:

Platen er ferdig mikset hos Eirik Bekkeheien på Nærbø. Rolige dager, godt samarbeid og lunsj på sandstranda er bare å anbefale! 18. august blir det mastring hos Audun Strype i Oslo. Steinar Engelsen, mannen min, har tatt nydelige bilder til coveret og Lars W Nygaard hos EMI lager layouten. Releaseturneen begynner å legge seg, men det blir ikke mindre å gjøre av den grunn. Sommerens konserter hittil har vært herlige, fiiint publikum, flotte musikere og nydelig spill!

Jeg legger ved noen konsertbilder. Først litt god backstage-stemning i Oslo under Hagekonserten.

Tuva, Alfred, Mia, Hanne og jeg:

Vestfold-konserter med «Syng hjerte», Vestfold Festspillene. Tuva Bolstad, Trygve Seim, Alfred Janson og meg selv.

 

NESTE ANBEFALTE KONSERT :

12. juli kl 14 St Petri Kirke i Stavanger, og 21. juli kl 12.00 Egersund Kirke: «Mysterier» – fransk-norsk kirkemusikalsk samarbeid (se prosjekter). Medvirkende: Liv Runesdatter og Ghislain Gourvennec. Fransk og norsk musikk for orgel og vokal fra 1900-.

Sola Ruinkirke 27. juli kl 18.00: » Syng hjerte» Solo- religiøs folkemusikk fra Rogaland og Vestfold i Sola Ruinkirke. Medvirkende: Liv Runesdatter (vokal), Viggo Fagerjord (orgel/trøorgel), Tuva Bolstad (hardingfeler) og Gunhild Seim (trompet). http://www.sola.menighet.no/

27. juni:

1400-1500 mennesker tilstede på Hagekonserten! Les hva media skriver om Hagekonserten her: http://www.kirkensbymisjonoslo.no/templates/Page____19378.aspx

og her: http://blikk.no/nyheter/sak.html?kat=1&id=15654

Intervju sommerprogram fra Vestfold i anledning Vestfold Festspillene: intervjuvestfold

Bilder fra Østlands-konsertene: (Tuva, Trygve, Alfred, Lars Petter og jeg.)

lere bilder kommer…

19. juni:

Noen utdrag av kommende konserter:

Jeg anbefaler alle Østlendinger å ta turen til årets Hagekonsert 24. juni kl 19, i regi av Aksept, Senter for alle berørte av hiv og aids. Støttekonserten finner sted på Grüneløkka i Oslo, ved Fagerheimgata 16. Selv opptrer jeg i trio med Alfred Janson og Tuva Bolstad (trekkspill og hardingfele). Andre medvirkende på Hagefesten er: Solveig Slettahjel, Bjarte Hjelmeland, Great Garlic Girls, Kirsti Ese, Queendom, Mia Gundersen, humorist Lene Kongsvik Johansen m.fl. Mer info: http://www.aksept.org/tilbud/hagekonsertlinkside.htm

25. juni kl 20 (Eidsfoss Hovedgård, (Hoff) arr Vestfold Festspillene) og 26. juni kl 20 (Ramnes Kirke, arr Vestfold Festspillene). Musikere: Alfred Janson (akkordion, melodika), Trygve Seim (saksofon) og Tuva Bolstad (hardingfeler).

12. og 21. juli synger jeg «Mysterier» i St Petri Kirke (Stavanger) og Egersund Kirke, sammen med organist Ghislain Gourvennec. (Se prosjekter)

27. juli fyller vi Sola Ruinkirke med folkemusikk. Musikere: Tuva Bolstad (hardingfeler), Viggo Fagerjord (trøorgel) og Gunhild Seim (trompet), foruten meg selv da såklart.

Sommeren er full av søte småoppdrag i alle slags rare sammenhenger. Dere kan møte på meg der dere minst venter det.. Vær forberedt!

Gjør dere klar til releasekonsert med et spenstig ensemble i Oslo 31. oktober. Releasekonsert planlegges også gjennomført i Stavanger.

Det venter en sjelfull intim konsert på Josefine Viseklubb med Tuva og Alfred 29. oktober/5. november.. I november og desember står Vestlandet for tur med konserter blant annet i Sandnes (7. des.), på Finnøy i Otto-Huset (5. des), iKvæven på Tonstad (6. desember), Stavanger (13. desember, 21. desember).. På Vestlandturneen har jeg med meg Tuva Bolstad og Alfred Janson. Mer info kommer senere!

19. mai:

Har fått mail fra flere med spørsmål om når jeg skal gjeste Festspillene i Vestfold. Konsertene under Vestfold Festspillene er som følger: 25/6 Eidsfoss Hovedgård i Hof (intim konsert med suppe attåt) og 26/6 Ramnes Kirke (den nydelige middelalderkirken). Begge konsertene begynner kl 20. Vi sees!

Platerelease er i september. Forhåpentligvis sees vi der også!

4. mai:

Mye spennende på gang!

Forestillingene med Den digitale agurken i Trondheim (Teaterhuset AvantGarden og Blæst!) slo an blant både store og små, og ungene hadde mange artige tanker å dele med oss. Ingen tvil om at vår teknologiske hverdag engasjerer og fascinerer.

I midten av mars jobbet jeg med King Knut (K.J.Sellevold). Vi lager en multichannel lydinstallasjon sammen, en komposisjon knyttes opp mot et utvalg sentrale fagtekster om lydfenomenologi. «Expire-Inspire, Exhalation-Inhalation» har premiere i London på forsommeren.

Påsken var hektisk og god med fem klassiske påskekonserter (Allegri, Schütz, Bach, Møller, Langlais, Kverno og Poulenc). Så fulgte to uker med øvinger og forberedelse til plateinnspilling i Bergen og Oslo 25. mars- 3. mai. Ingenting slår en god utendørs øving i varm vårsol, med utsikt over bergensk sjø og fjell!

23. april hadde jeg konsert i Utstein Kloster for Innovasjon Norge, og konstaterte med fryd at også næringslivets stolte menn og kvinner, synes det er stas å lage god lyd i fine omgivelser; et fint og inspirerende publikum.

28. april- 2. mai ble soloplaten min endelig spilt inn. Vi fikk leie Nordmarkskapellet der vi både spilte inn og bodde. Det var fantastiske dager, og dere skal vite musikerne mine: jeg er så takknemlig over å få synge med dere. Spillet deres er til stor, stor inspirasjon. Takk til Ingrid, Tuva, Alfred, Trygve, Håkon, Rolf-Erik, Vidar  og ikke minst Audun. Takk til Steinar, mannen i mitt liv! Og takk til Nordmarkskapellet for at vi fikk arbeide i så vakre omgivelser. Nå står miksingen for tur. I juni begynner sommerens festivaljobber.

Soloplaten min SYNG HJERTE! har nasjonal release 1. november 2008:

Liv Runesdatter – vokal

Alfred Janson – akkordion

Tuva T Bolstad – hardingfeler

Rolf-Erik Nystrøm – saksofon

Trygve Seim – saksofon

Vidar Skrede – baglama

Håkon Thelin – kontrabass

Audun Strype – lyd, Ingrid Romarheim Haugen – innspillingskonsulent, Steinar Engelsen – foto, GRAPPA -utgivelse distribusjon

 

3. mars:

VÆR HJERTLIG VELKOMMEN!

Onsdag 5. og torsdag 6. mars kl. 10.30, 12.30 og 18.00 spilles familieforestillingen «Den Digitale Agurken» på Blæst.

Dr. Meyer, Beate og Emmaline har utviklet et dataprogram som heter «Den Digitale Agurken». Etter årevis med intens forskning, skal agurken endelig lanseres, og forventningene er skyhøye. En presset dr. Meyer har allerede tyvstartet salget, og Beate og Emmaline sloss i kulissene. Alle har sine formeninger om hvordan agurkprogrammet skal virke, og det er ikke så lett å bli enige…

«Den Digitale Agurken» er en familieforestilling som handler om teknologisk utvikling, forventninger, fremskritt, reklame, forbrukerkultur og vennskap. Forestillingen er en fengende og morsom opplevelse som appellerer til både barn og voksne, og som kan vekke ettertanke og stimulere til samtaler.

Liv Runesdatter driver CARMA, og er frilans vokalist, komponist og produsent (www.runesdatter.no). Mari Flønes er frilans danser, koreograf og pedagog (www.myspace.com/maridubedaare). Bjarne Iestra er musiker, lydtekniker og jobber med elektronisk musikk (www.myspace.com/storstas).

Konsept og produksjon: CARMA Contemporary Art, Music and Dance.
Regi: Ragnhild Thoring.
Basert på manus av Atle Skorstad.
Koreografi/dans: Mari Flønes.
Musikk/vokal: Liv Runesdatter.
Elektronikk: Bjarne Iestra.
Kostyme: Mia Koch.
Foto: Steinar Engelsen
Stemme: Axel Tidemann
Co- produksjon: Teaterhuset Avant Garden
Forestillingen er støttet av Trondheim kommune, FFUK, Tou Scene og Stavanger kommune.

 

9. februar:

Portrett-intervju i magasinet Rosenkilden: side 1  side 2

21. januar:

Dette portrettintervjuet ble sendt på tysk nasjonal radio 31. desember: tysk radiointervju

16. januar:

Godt nytt år! 2008 blir et godt år. Jeg har nettopp startet samarbeidet med lydkunstneren King Knut (London/Stavanger). Fram mot mai skal vi skape en multichannel lydinstallasjon. Prosjektet har utspring  i ideer om lydfenomenologi (Don Ihde, Samuel Beckett, John Cage, Janov,  S.Sim, Shafer). Forenklet sagt utdyper stykket menneskets forhold til støy sett utifra disse fagpersonenes resonnementer omkring fenomenet lyd. Og dette blir det god musikk av!

I mars spilles 6 forestillinger med Den digitale agurken på Teater Avantgarden i Trondheim. Forestillingen er videreutviklet sammen med regissør Ragnhild Thoring og som et nytt element i scenografien har grafittikunstneren GUCY laget en utrolig flott scenevegg der publikum blant annet kan drømme seg vekk i tiltrekkende spaker, fargerike knapper og elektroniske duppeditter som bare er til å spise opp! Ble du fristet?

I april spilles soloplaten min inn. Nå i februar reiser jeg til Anne Lise Berntsen i Eggedal for å få innspill og veiledning i repertoaret. Det er lett å se seg blind på sitt eget. Ellers er jeg utrolig glad for alle de dyktige medspillerne på plata, alle gode kollegaer som gir meg innspill underveis, og for ikke å snakke om lydmagiker Audun Strype. Jeg gleder meg.

På forsommeren er jeg invitert til å invie en nyrestaurert kirke i Paris sammen med organist Ghislain Gourvennec. I den forbindelse har vi inngått samarbeid med Den Franske Ambassade og Fransk-Norsk Kultursenter. Repertoaret blir fransk og norsk musikk for vokal og orgel. Vi håper også på å kunne presentere et nytt norsk verk bestilt for anledningen. Videre planlegges konserter i utkanten av Paris, i Oslo-området og i Rogaland.

Og etter det står festivalsommeren for tur…

10. desember:

I mars spilles Den digitale agurken på Avantgarden og i sommer er vi på turne i festival-Norge.

15. november:

En måned med mye freelancejobbing og søknadskriving.. Stavanger 2008 har lansert programmet for Kulturbyåret som forventet. Jeg jobber med mitt. Innholdet til plata mi begynner å ta god form. Til våren går jeg i studio og til høsten blir det utgivelse.  Jeg holder på å booke inn sommerturne og releaseturne, samtidig har det vært mange og varierte konsertoppdrag disse ukene. Det var herlig å ta fram igjen Langlais Missa in simplicitate sammen med organist Viggo Fagerjord i Høyland kirke, og det var fint å synge religiøse folketoner for kristne, jøder og muslimer på Internasjonalt Hus. Det gode publikummet varmer hjertet. Når jeg møter folk igjen konsert etter konsert er det som å se igjen en gamle venner. Jeg var solist med amatør-kor og musikere fra Sandnes i helga og det var virkelig til å bli glad av. Ordet «amatør» kommer fra «å elske». Vi trenger mange amatører!

15. september:

Den digitale agurken er vel i land. Vi hadde fire godt besøkte forestillinger på Tou Scene og fikk god dekning både på tv og i aviser. Rogalands Avis satt av 3 helsider i papirutgaven etter å har fulgt prøveforestillingen der vi inviterte Tjensvoll Skoles SFO for å gi oss gode tips og nyttige tilbakemeldinger: avisartikkel avisartikkel s2 avisartikkel s3 . Nå booker vi inn turneforestillinger. Først står Nord- og Sør-Trondelag for tur.

Ellers jobber jeg mot å gi ut min første soloplate høsten 2008. Utgiver og distribusjon er på plass. Til våren begynner innspillingene for alvor. Fortsettelse følger…

17. august:

I morgen er premieren på Den digitale agurken og i går hadde vi prøveforestilling  for Tjensvoll skoles SFO. TV Vest var der og lagde en fin reportasje og i morgen trykker Rogalands Avis sin artikkel fra forestillingen.

9. august:

Velkommen til premiere på familieforestillingen «DEN DIGITALE AGURKEN».

TOU SCENE
lørdag 18. august kl 14
søndag 19. august kl 14 og 16

I et bortgjemt, lite laboratorium sitter dr. Meyer med lumske planer. I hemmelighet har han engasjert forskerne Emmaline og Beate til et eksperiment verden aldri har sett maken til. Sammen skal de utvikle Den Digitale Agurken. Problemene oppstår i det Meyer blir overbevist om at Den Digitale Agurken er en profet. Ved hjelp av den skal han ta kontroll over hele verden… Velkommen til en fantastisk og absurd familieforestilling!

Sammen med forestillingen presenterer CARMA fotoarbeider av Steinar Engelsen.

Utstillingen blir stående i Tou Vindu fra torsdag 16.-søndag 30. august.

«Med en humoristisk vinkling og et snev av alvor ser vi på hvordan menneske og teknikk vokser sammen. Det legges vekt på digitale og elektroniske
verktøy og instrumenter som vi bruker både til kommunikasjon og kunstneriske uttrykk. Arbeidene, utføres med fotografi som medie og skrives ut på plastmateriale/transparenter. De henges opp med takfestet wire ute i rommet hvor de inviterer publikum til å se dem lagvis og fra flere vinkler.

Arbeidene utgjør en fantasifull fremtidsfabel om hvordan det vil se ut når  menneske og verktøy er ett. Snarere undrende og leken enn pessimistisk.»

Tekst og manus: Atle Skorstad (Stavanger)
Komponist/ vokalist: Liv Runesdatter (Emmaline) (Stavanger)
Elektronikk: Bjarne Iestra (Dr. Meyer) (Halsenøy)
Koreografi/ dans: Mari Flønes (forsker Beate) (Stavanger/Paris/Trondheim)
Regi: Ragnhild Thoring/ Thomas A. Olsen (Stavanger)
Scenografi/Kostyme: Mia Koch (Stavanger)
Animasjon/ grafikk: Tryllefilm (Stavanger)/Hakim Rafai
Lysdesign: Thomas A. Olsen (Stavanger)
Produksjon: CARMA Contemporary Art, Music and Dance/ Prosjektil v Silje Berntsen (Stavanger)

8. august:

10 dager igjen til premiere med Den digitale agurken. Vi jobber lange dager med sceniske prøver på Tou Scene. I går var plakaten ferdig og pressebildene er nettop lagt ut i galleriet og på omtalen under «prosjekter». Fortsatt gjenstår det masse. Å, den som hadde en snekker i lomma… Vær velkommen på TOU SCENE lørdag 18. august kl 14 og søndag 19. august kl 14 og 16.

20. juli:

Se omtalen av «Den digitale agurken» i Stavanger Aftenblad i dag. Kopier teksten over og lim den inn i adressevinduet: http://web3.aftenbladet.no/kultur/article484448.ece

Tidligere avisomtaler på internett:

http://web3.aftenbladet.no/lokalt/article6626.ece, http://www.rogalandsavis.no/puls/article1538612.ece,

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2007020511141224636758, http://web3.aftenbladet.no/kultur/konsert/article191977.ece, http://web3.aftenbladet.no/kultur/article208723.ece,  http://www.liikekieli.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=151,

19. juli:

Midtveis i sommeren. Jeg har akkurat kommet hjem fra Montreal der jeg var på oppdrag for Cirque de Soleil. Møtte en flott kvinnelig komponist som bor der borte Dora Cojocaru, opprinnelig fra Romania. Hun har skrevet endel veldig flott musikk og jeg håper jeg kan få gleden av å fremføre noe av den om ikke altfor lenge.

Ellers jobber jeg for fullt mot premieren på Den digitale agurken 18. august. Er produsent og i disse dager handler jobben vel så mye om å løse tekniske utfordringer som å skape kunst. Takk for internett så jeg slipper å farte land og strand på jakt etter en gul og en rød hageslange! Om en uke begynner de sceniske prøvene for fullt igjen. Her er bilder fra produksjonen! Bilder fra «Den digitale agurken»

På lørdag (21. juli) har jeg utekonsert i Stavanger sammen med gitarist Vidar Schanche. Vidar og jeg har jobbet mye sammen tidligere og nå har han endelig flyttet hjem fra Leeds så vi kan jobbe mye igjen.

28. juni:

18. august er premieren på familieforestillingen Den Digitale Agurken. I hele juni har vi jobbet med musikalske prøver og regi. Travelt og moro! Filmselskapet Tryllefilm har laget animasjonen til forestillingen. Mari Flønes har koreografi, jeg har skrevet musikken, Atle Skorstad har skrevet manus, Mia Koch er scenograf og kostymedesigner. Bjarne Iestra lager elektronisk lyd, Thomas Olsen er instruktør/regissør, Ragnhild Thoring regiveileder.. Sammen med forestillinger presenterer vi også fotografier av Steinar Pettersen. Mer info og bilder fra prøvene kommer snart.

Jeg skulle gjerne lagt ut mer musikk her, men som den dårlige web-teknikeren jeg er, sitter jeg og klør meg i hodet for å finne en god og enkel løsning. Ser at det stadig er folk innom og leser, og det gjør meg glad!

 

29. mars:

Hurra!  Jeg har fått arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend for 2007! Det er en videreføring av stipendet  fra i fjor. Å, så takknemmelig jeg er for at jeg får fortsette det arbeidet jeg har begynt på, fokusere fullt på produksjon og å etablere meg som utøvende musiker. I dag var jeg på møte om Stavanger 2018, en kampanje for å sette fokus på Stavanger som kulturby nå og i framtida. Stavanger2018 skal søke, finne og bidra til å få satt i gang de virkemidler som vil stimulere kunstlivet i regionen og bedre kunstnerens leve og bovilkår, begrenset til de hverdagslige utfordringene utenfor de kommunale/statlige institusjonene.  Jeg blir imponert av hvor flinke billedkunstnerne er til å samle seg. Der har vi musikere mye å lære. Hvem taler vår sak? Jeg vil arbeide for å etablere et musiker-nettverk i Rogaland.

14. mars:

Jeg er nettopp tilbake fra Oslo etter 10 dagers workshop og konsert under Open Form-festivalen. Der hadde jeg gleden av å jobbe med flinke musikere som Else Olsen Storesund, Rolf-Erik Nystrøm, Frode Hatli, Lisa Dilland, Mia Görand, Alexander Refsum Jensenius, Martin Aaaserud, Michael Duch, Øyvind Storesund, Kjell Samkopf… Ikke minst ble vi instruert av Christian Wolff, den siste gjenlevende komponisten fra New York skolen. I Open Form-tradisjonen nærmer komponistens og utøverens roller seg. Denne retningen har sitt utspring fra New York-skolen på 50- og 60-tallet. Komponisten gir utøveren verktøy og materialer mer enn et ferdig byggverk. Les mer om konserten på: http://underskog.no/kalender/16365/forestilling/19497

Første uken i februar forfattet jeg et innspill på vegne av 9 regionale vokalister om Stavanger 2008 og freelance musikere i Rogaland. Ballade skrev en artikkel og både aviser og radio fulgte opp med dekking av saken. Takket være dette er vi nå igang med planleggingen av en Rogalandsturne i 2008, der regionale vokalister tolker tekster av lokale forfattere. Gled dere! Les i Ballade: http://svendsen/nmi.nsf/doc/art2007020511141224636758

25. februar var premieren på Franske Mysterier – fransk kirkemusikk fra 1900-tallet sammen med organisten Viggo Fagerjord. Det har vært utrolig gøy å jobbe med dette repertoaret, og Viggo Fagerjord er definitivt en musiker jeg vil holde godt fast på! Neste konsert er i Stokka Kirke i Stavanger 15. april.

Ellers har jeg jeg sendt avgårde store mengder søknader denne vinteren og håper i spenning på at tildelingsrundene denne våren skal sette startskudd for nye spennede prosjekt. Tilbake til arbeidet! Hilsen Liv

18. januar:

1. februar starter Silje Berntsen opp som manager for meg. Gleder meg til å jobbe med deg Silje, og til å diskutere ting jeg lurer på! Fra nå av har jeg mer tid til å konsentrere meg om det jeg er best på. Liv

Nyttårshilsen:

2006 har vært en oase. Jeg har hatt Statens Kunstnerstipend. Det har gitt meg mulighet til å bruke mer tid til å fordype meg i prosjekter. Et miniutdrag av forårets høydepunkt:

– Konserter/turne med «Sang til himmelen»: folketonekonsert med religiøse folketoner fra Rogaland og Vestfold

– CARMA 2006: Jeg etablerte produksjonsselskapet CARMA Contemporary Art, Music and Dance i november 2005. Etableringen ble markert 19.-21. april i Stavanger med urframføring av musikk og dansekoreografi, utstilling av billedkunst, video, installasjon, performance, teaterforestilling, barneunderholdning og fagforum. 45 aktører, derav 36 kunstnere medvirket til produksjonen.

– Under CARMA 2006 skrev og fremførte jeg musikk til dansekoreografien «Anstrøk som mål» sammen med Jan Marin Smørdal. Inger-Reidun Olsen var koreograf.

– Jeg har jobbet med utvikling av produksjonen «Den digitale agurken» en familieforestilling som handler om ulike perspektiver på teknologi og utvikling. Forestillingen har premiere til sommeren.

– Det siste halvåret har jeg deltatt i FRAM kultur, et bedriftsutviklingsprogram i regi av Innovasjon Norge. Svein Dybdal har vært min gode veileder

– Jeg har gjennomført 70 konserter i år. Kunstnere jeg har samarbeidet med i 2006 er blant annet:

 

Eivin One Pedersen (akkordion, piano),                                                             Stian Carstensen (akkordion),
Alfred Janson (akkordion, melodika),                                                                Rolf-Erik Nystrøm (saksofon),
Pål Asle Pettersen (elektronikk),                                                                      Tuva Thomassen (hardingfeler),
Vidar Skrede (hardingfeler),                                                                            Gunhild Seim (trompet),
Roar Skjelbred (bass),                                                                                    Jan Martin Smørdal (gitar),
Mari Flønes (danser, koreograf),                                                                      Marit Sandsmark (danser),
Inger-Reidun Olsen (koreograf, danser),                                                           Camilla Aarvåg (danser),
Atle Skorstad (tegner, skribent, medieviter),                                                     Marianne Kjærsund (danser),
Bjarne Iestra (elektronikk),                                                                             Vidar Schanche (gitar)

Neste år skal jeg videreutvikle «Anstrøk som mål», fullføre og fremføre «Den digitale agurken», samarbeide med Jan Roger Bodin om å sette musikk til hans bilder, gjøre to klassiske kammerprosjekt med fransk og italiensk musikk og fremføre folkemusikk. Jeg jobber også mot en plateinspilling. Fra januar har jeg inngått avtale med manager/booking agent. Jeg gleder meg!

Tusen takk til alle dere som jeg har samarbeidet med dette året. Og godt nytt år!

 

9. november:

Sommeren var innholdsrik med innledning av nye samarbeid og festivalbesøk. Denne sesongen jobber jeg med nye produksjoner. Neste halvår har jeg tre store premierer som jeg gleder meg veldig til! Jeg samarbeider med en veldig dyktig fotograf fra Nøtterøy, Jan Roger Bodin. Sammen arbeider vi mot en visning til våren der jeg fremfører musikk til hans bilder. Han uttrykker seg poetisk og det er så mye gripe tak i.. Anstrøk som mål, danseforestillingen som var work-in-progress prosjekt under CARMA i april blir i løpet av høsten 2006 og våren 2007 utviklet til en helaftens forestilling. Til slutt, men ikke minst jobber jeg med Den digitale agurken, en slags miniopera for barn mellom 5 og 105 år. Les om alle prosjektene under «prosjekter».

I september jobbet jeg med Sidsel Endresen. Det var veldig, veldig inspirerende. Hun er en av de vokalistene som har betydd mest for meg over mange år.

Oi! Arbeidet kaller igjen. Skriver mer en annen dag, jeg!

10. april:

HURRA!!! Jeg har fått arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend. Nå kan jeg konsentrere meg om det jeg skal!

7. mai:

Min vår har vært hektisk, innholdsrik og morsom.

CARMA Contemporary Art, Music and Dance (produksjonsselskapet mitt) gjennomførte sin første produksjonshelg 21.-23. april. Med var nesten 40 involverte kunstnere og et interessert publikum. Programmet omfattet billedkunst, performance, video, lydkunst, ny nyprodusert dansekoreografi, performanceforestilling, musikk, kurs, barneforestilling, BED-IN, CARMA-mat inspirert av kultur og idrett og fagdebatt. Temaet som gikk igjen var “kultur og idrett” med mange gode avsporinger på veien. CARMA fikk flere tilbakemeldinger fra publikum og kunstnere. Vi har hatt mange fine samtaler med både kunstnere, publikum og kommune/kulturby. I ettertid har både produksjoner og enkeltkunstnere gitt tilbakemelding om at de ønsker å komme i dialog om fremtidige arrangementer.

Under CARMA var også premieren på danseforestillingen «Anstrøk som mål – en fysisk og auditiv analyse av fragmenter fra idrettsverden». Som utgangspunkt for arbeidet analyserte vi diskos, bryting og tennis. Koreografien er av Inger-Reidun Olsen og musikken av Jan Martin Smørdal, Mats Monstad og meg selv. Det har vært et spennende samarbeid som jeg gleder meg til å bygge videre på. Tverrkunstlige samarbeid er noe av det beste jeg vet.

Neste produksjon blir i sommer, med workshopen «Shades of fades» på ungdomsklubben Metropolis. Her møter samtidsmusikken populærmusikken. Rockeband, rappere, vokalister og instrumentalister møter Pål Asle Pettersen og meg selv til en intens, workshop som kan ta mange veier. Prosjektet avsluttes med konsert på Metropolis. Til høsten gjennomfører CARMA en workshop med etterfølgende public performance. Kassadamer og kassamenn inviteres til en sprek workshop og kunststunt i byen.

I vår har «Sang til himmelen» gjort konserter med Stian Carstensen (akkordionist i bl.a. Farmers Market) og Alfred Janson (akkordionist, pianist, komponist og melodikaspiller). Det har blitt fine musikalske opplevelser og gode samarbeid. Vi har gjort noen finelive opptak også, som jeg håper kan bli plate. Men da må jeg få mer tid. Den som hadde en manager i telefontiden! Alfred og jeg har startet opp duo også (info kommer snart opp under prosjekter). Vi har flere morsomme oppdrag i tida som kommer, blant annet en kort-konsert inni fjellhallene i det gamle kraftverket i Byrkjedal. Der skal vi lage god musikk og skape stemning sammen med dansere. I juni har Sang til himmelen nye konserter på Vestlandet. Blant annet skal vi spille i Avaldsnes Kirke, en av de nydeligste steinkirkene i Norge med havlandskapet rett utenfor.

– Liv Runesdatter

30.desember:

Nytt år med mye gøy i vente! Men først en litenn oppsummering siden sist:

17. april hadde ”Sang til himmelen” premiére og fikk kjempegod mottakelse av både presse og publikum. Jeg fikk et nydelig brev som gjorde meg skikkelig glad. Tusen takk for den nydelige teksten!

”Takk for musikken!

Det var som den svevde – mellom tåkedotter og fjelltopper.

Den fikk meg til å tenke tilbake til de gassiske regnskoger

… hvor tiden ikke finnes

… hvor sola flommer og regnet blinker og skinner,

… hvor risen gror og kaffen blomstrer

… og de høster flere ganger om året

… fjernt – fjernt fra den hvite manns tilværelse

… det var fjernt fra den hvite manns tilværelse

… det var fred for sjelen”

7. juni fikk jeg æren av å motta Vestfold Fylkeskommunes Kulturstipend for arbeidet mitt med innsamlig av folkemusikk. Jeg har blitt kjent med Margot Haugen. Margot bor på eldresenter i Stokke og har haugevis med håndskrevne bøker fulle av sangtekster, og skuffer fulle av kassettbånd. Vi har spist vafler, drukket kaffe, pratet og sunget gamle sanger. Margot prater med engasjement og tro, og jeg har fått en reservebestemor som strikker tykke, varme ullsokker.

Fra 26.-30. juni var jeg på kirkekonsert-turné i Sverige med organist Sven-Åke Svensson. Vi samarbeidet for to år siden og det var moro å spille sammen igjen. Sven-Åke er god å jobbe med og han spiller nydelig. Dette blir ikke siste gang vi spiller sammen.

1.- 8. juli jobbet jeg i Stockholm og 10. juli-6. august skrev og fremførte jeg musikk med danseprosjektet ”Tanssia!”, koreograf Hanna Savolainen og den svenske perkusonisten Lars Nordmalm i Finland.

6. august startet DancePro-05 i Stavanger. Jeg hadde jobbet mot prosjektet hver dag siden september 2004. Siden prosjektleder var bosatt i Stockholm falt mye arbeid på meg og jeg måtte ta meg av den lokale kontakten med samarbeidspartnere og nasjonale støttespillere. Som musikalsk leder og pr/kommunikasjons-ansvarlig hadde jeg ansvar for det musikalske innholdet, pressemeldinger/ informasjonsvirksomhet og ansvar for utforming av prosjektbeskrivelse og 3-årig framdriftsplan. Det var et tungt løft men veldig lærerrikt. DancePro fikk strålende kritikker og spilte forestillinger for fulle hus i både Stavanger (Tou Scene), Halden (Black Box) og Stockholm (ELD) 12.- 20. august.

I oktober startet jeg CARMA Contemporary Art, Music and Dance, et produksjonsselskap med fokus på samtidskunst. CARMA jobber mot å bli festival i 2008. (Les mer under prosjekter).

Det beste jeg vet er å jobbe med akkodionspiller og pianist Eivin One Pedersen, og det har jeg gjørt mye dette året. Vi kjenner hverandre godt og tør å utfordre hverandre.