Vokalist, komponist og produsent

VOCALIST, COMPOSER and PRODUCER

Dette er verda og Likevel synger de

“Vakrare enn det me likar å vita, og meir skjør, skjørare enn det me tåler”

Et musikalsk prosjekt med tekster av Mansur Rajuh (Jemen / Norge) og musikk av Liv Runesdatter (Norge).

mansur rajih_urdal farge

I desember 2018, samme år som Mansur Rajih feirer sin 60 årsdag, og markerer 20 år som fribyforfatter, gir Liv Runesdatter ut et nytt soloalbum, basert på Mansurs dikt.

Mansur Rajih omtales som Jemens “nasjonalpoet”. Han satt fengslet i femten år, før et langvarig internasjonalt press førte til at han ble satt fri. Mens han satt i fangenskap, ble diktene hans smuglet ut og trykket i aviser og tidsskrift over hele den arabiske verden. I 1998 kom han til Stavanger som fribyforfatter. Sakte bygget Mansur Rajih seg på ny opp, som en profilert poet, demokratiforkjemper og menneskerettighetsaktivist. Han skriver og publiserer i arabiske medier, både i og utenfor Jemen. Han er en tydelig stemme for fred, forsoning og rettferdighet. Som forfatter har Rajih mye på hjertet og han sier det med en sjelden poetisk inderlighet. Diktene har en universell tone i seg. I sitt dypeste mørke skriver han om lengselen etter lys. Han skriver om livets skjørhet. De angår oss oss alle, og de appelerer til oss på ulikt vis, avhengig av våre erfaringer, situasjonen vi hører dem i og vår personlige persepsjon. Tre av hans diktsamlinger er utgitt på norsk.

I “Likevel synger de” skapes et musikalsk univers der rytmiske og harmoniske strukturer og ornamentikk fra områdene som tidligere var underlagt det osmanske riket, møter beslektede harmoniske strukturer hentet fra norsk folkemusikalsk haugianer-tradisjon. Musikken er i all hovedsak gjennomkomponert.

Konsertverket Dette er verda ble skrevet til Kapittel 2012, på opprdrag for Kapittel, Internasjonal festival for litteratur og ytringsfrihet og ICORN. Verket er fremført mange ganger ganger, både i Norge og på turnéer i Midtøsten. Siden er prosjektet videreutviklet til Likevel synger de, med nye komposisjoner og musikalske bearbeidelser.

MEDVIRKENDE:
Liv Runesdatter – vokal, komponist (NO)
Mansur Rajih – resitasjon poet (Jemen/NO)
Abdulrahman Surizehi – benju (Iran/Balouchistan/NO)
 / Khaled Habeeb – oud (Syria / NO)
Rolf-Erik Nystrøm / Arild Wold Hoem – saksofon (NO)
Snorre Bjerck – perkusjon (NO)
 / Henning Rød Haugland – tangenter, trekkspill og perkusjon (NO)
Ilmari Hopkins – cello (FIN/NO)
Magnus Rød Haugland – kontrabass (NO)